fbpx

Hva er SEO og hvorfor burde du kunne noe om det?

Når vi jobber med å kartlegge hvilke svakheter og forbedringspotensiale vi finner hos kunder, blir ofte SEO et tema. Mange skjønner ikke hva dette er og viktigheten av det. SEO er ikke noe man lærer seg på en dag eller noe du kan lese deg opp på og bli ekspert på i løpet av kort tid. Vi vil derimot prøve å gi deg en god forståelse av hva det er og hvorfor det er viktig å kunne noe om.

 

Hva er SEO?

SEO betyr Search Engine Optimalization - som på norsk betyr søkemotoroptimalisering. 

Det handler i korte trekk om å gjøre nettsiden din mer synlig i søkemotorer.
Man kan sammenligne det litt med å bygge et hus midt ute i skogen; ikke har huset adresse, ikke finnes det på noe kart og det ligger langt utenfor allfarvei. Likevel håper du på å få besøk.  De få besøkende til huset har funnet frem ved ren tilfeldighet, og de lette sannsynligvis ikke etter dette huset ditt.

Nettsider som ikke er søkemotoroptimalisert er som huset i eksempelet ovenfor og vil bli veldig vanskelig å finne frem til. Google, som er den største søkemotoren, har en rekke krav for at en nettside skal kvalifisere seg høyt i resultatlisten ved søk. Mange av kravene krever god teknisk forståelse, mens noen er enkle å forstå for de uten særlig teknisk kompetanse. For å gi en enkel innføring i SEO har vi delt optimaliseringen i noen sentrale deler: Innlastningshastighet, mobiltilpasning, relevant innhold, sidearkitektur, og URL & tekster.

 

Innlastningshastighet

Man trenger ikke å være rakettforsker for å forstå at folk flest foretrekker sider som laster raskt, fremfor en side som har lang innlastningstid. Søkemotorene sine algoritmer prioriterer nettsider som de antar at publikum ønsker å se, altså sider med kort innlastningstid. Det er derfor viktig å passe på at for eksempel bildene på nettsiden ikke er i unødvendig høy oppløsning og har for stor filstørrelse, fjerne unødvendige plug-ins og tilleggsfunksjoner som man ikke bruker og redusere antallet informasjonskapsler som samler data. Interessert i å sjekke ut hvordan din side scorer på hastighet? Sjekk ut Googles hastighetstest

 

Mobiltilpasning

Flere og flere bruker mobil i større grad for å søke etter svar og løsninger på ting de lurer på. Derfor er det veldig viktig at nettsiden er tilpasset mobilbruk. Når søkemotorene sine algoritmer scanner siden din merker den fort om siden er tilpasset bruk på mobil. Dette handler i all hovedsak at nettsiden er oversiktlig, at bilder og tekst har riktig format som er tilpasset mobilskjerm og sidens funksjoner er tilgjengelige også på mobil. 

Relevant innhold

Innholdet på en nettside er det som faktisk skal tilføre besøkende verdi. Når vi snakker om innhold på en nettside tenker vi ofte på tekstinnhold, og det er det vi i denne omgang også skal fokusere på. En god tommelfingerregel for å produsere søkemotoroptimalisert innhold er å prøve å skrive ut i fra det som antageligvis er søkerens intensjoner. Hvorfor søker han/hun på dette og hva ønsker de å få svar på? Hvilke eventuelle oppfølgingsspørsmål må du svare på for å tilføre den besøkende verdi? Søkeintensjonen kan deles inn i tre deler: informasjonssøk, navigasjonssøk og transaksjonssøk. 

Informasjonssøk er søkene som blir gjort for å få svar på noe du lurer på. Et eksempel på kan være "rekkevidde Tesla Model 3", der forhåpentligvis de foreslåtte sidene vil gi deg svaret på det.

Navigasjonssøk er søkene som blir foretatt der målet er å ende opp på en ønsket side. For eksempel ønsker du å komme inn på Oslo Legevakt sin side, men du velger å Google "Oslo Legevakt" fremfor å skrive inn URL-adressen til nettsiden. 

Transaksjonssøk er de søkene gjort i forbindelse med et ønske om å foreta en transaksjon eller en handling. Et eksempel på dette kan være "Kjøpe Iphone 11 Pro"

En annen viktig ting å tenke på når man lager innhold er at dette burde være behovsbasert. Er dette informasjon som faktisk søkes etter? Trenger folk denne informasjonen? Innhold som stadig oppdateres og publiseres er interessant for Google.

 

Sidearkitektur

Det er viktig at nettsiden er funksjonell og intuitiv å bruke, både for besøkende og for at Google skal forstå hvordan de ulike delene og sidene på nettsiden henger sammen. Google belønner sider som er enkle å forstå og enkle bruke. For at dette skal være mulig, må måten siden henger sammen på, strukturen, være riktig i henhold til Googles krav og den må være ryddig og logisk. Dette henger også tett sammen med hvordan lenkene på nettsiden er bygd opp.

URL og tekster

Dette er kanskje ikke det første man tenker på, men lenkene til de ulike delene dine på nettsiden er viktige for å ha en søkemotoroptimalisert nettside. Har du for eksempel et blogginnlegg på nettsiden din som forklarer hvordan den nye smarthøyttaleren deres fungerer, burde lenken være noe i denne duren: www.hoytalerfabrikken.no/blogg/slik-tar-du-i-bruk-smarthoyttaler-2000/.
En annen ting som kjennetegner gode søkemotoroptimaliserte nettsider, er at de har både inngående og utgående linker til nettsiden. Inngående er at andre nettsider linker til din nettside, og utgående linker er at du linker til andre nettsider.

Nettsidearkitekturen er også svært sentral for å ha en søkemotoroptimalisert nettside. Det er en fordel å ha en klar plan på nettsidens arkitektur på forhånd, slik at man slipper å flytte rundt på sider og redirecte  i ettertid - dette kan være en tidkrevende jobb. Dersom man gjør en god jobb og får dette riktig fra starten av, vil det være med på å øke sjansen for høyere visning på organiske søk fra første dag.

Det er også en del underliggende faktorer som spiller inn på hvor optimalisert siden din kan bli. Er koden av god kvalitet? Har du tenkt på h1, h2 og h3-tags? Meta-description og meta-data knyttet til innhold som publiseres? Dette er alle viktige punkter som er med på å bygge opp om din synlighet i søkemotorene.

 

 


Har du noen spørsmål eller trenger du hjelp med SEO? Ta gjerne kontakt!

 


Kristoffer Bø
Social Media Manager & Rådgiver
Tlf: 905 00 668
kristoffer@reinhartsenmedia.com

Markus Gaarder
Art Director & Rådgiver
Tlf: 473 37 573
markus@reinhartsenmedia.com